OM TENGWALLS

historien från de första spadtagen år 1989 fram till idag…

Tengwalls Hus o Trädgårdar

1989 valde jag att starta det bolag som idag heter Niclas Tengwall AB. Efter en del år som säljare av bland annat trädgårds- och entreprenadmaskiner var det 1989 dags för ekonomistudier vid universitetet. Då jag var van att arbeta i relativt högt tempo och studiebidraget var magert så behövdes extra inkomster. Med tidigare erfarenhet från trädgårdsanläggning, kunskap om maskiner plus en uppväxt på Norrvikens Trädgårdar i Båstad och med en pappa som var trädgårdsarkitekt, fd stadsträdgårdsmästare, mm så var valet lätt.

“…utmanande, kul och hela tiden med ett stort fokus på att kunden alltid blir nöjd”

Det som skulle bli ett ”extraknäck” blev snabbt heltid och mer därtill. Redan år ett fick jag anställa personal för att hinna med. Många kunder från starten 1989 är återkommande ännu idag känns som ett bra kvitto på verksamheten. Affärsidén då och nu är i stort sett densamma. Att skapa bättre och vackrare trädgårdar med utgångspunkt från stor effektivitet, hög kvalitet och kanske viktigast; med riktigt bra service. Det sistnämnda skulle väl idag istället betecknas med kommunikation och som en del av relationsmarknadsföring. Det finns gott om hantverkare och tjänsteföretag inom trädgård/bygg men extremt få som vill och kan kommunicera snabbt, enkelt, tydligt och med fokus på kundens behov!

Tengwalls TrädgårdsConsult eller T-konsult som det döptes till från starten blev snabbt Tengwalls Trädgårdar. Detta namn har stannat kvar fram till 2010 då bolaget övergick till ett AB med namnet Tengwalls Hus & Trädgårdar. Att lägga till ”Hus” markerar en brytpunkt och en utveckling av det vi kan och vill. På så sätt får vi en helhet både i form av gestaltning, design, bygglov och byggnation/anläggning.

Planering, design och anläggning av trädgårdar, renovering innergårdar och utemiljö för brf och villa i Stockholm och Malmöområdet.
Planering, design och anläggning av trädgårdar, renovering innergårdar och utemiljö för brf och villa i Stockholm och Malmöområdet.

Tengwalls Fastighetsteknik bildades 1998 och tog uppdrag inom skötsel av utemiljön främst för bostadsrättsföreningar. Bland annat tog vi över personal och ansvaret för utemiljön åt en av Skånes största bostadsrättsföreningar.

Mellan åren 2003-08 var systerbolaget Tengwalls Garden Center var en given mötesplats för entusiaster, växtköpare och trädgårdsnjutare. Inte minst de omtalade ”Trädgårdsfrukostarna” var en stor succé som ännu efterfrågas. Detta var en kul och lärorik period men som tyvärr var relativt kostsam. Att vända en lågprisbutik (det konkursbo som vi övertog 2003) till något unikt, modernt och hållbart var en tuff resa. Oavsett hur många timmar vi plöjde ner och en enorm mängd annonser mm så ville jag/vi alltid ännu mer. Behovet av kunskap (min butik hade enbart personal med utbildning från Alnarp/SLU vilket var och är unikt), god service och hög kvalitet fanns hela tiden. Krävande kunder är stimulerande!

Efter 2008 har Tengwalls utvecklats på många sett. Inte minst för en lyckad etablering i Stockholm sedan 2010. Vi fyllde åter ett gap på marknaden då vi kunde erbjuda kunder i Stockholmsområdet med både design/arkitektuppdrag samt så klart anläggning/bygg och en del skötsel uppdrag till Brf. Ett stort antal Bostadsrättsföringar i Centrala Stockholm, Lidingö, Bromma, Mälarhöjden har fått bättre utemiljö och vackrare trädgårdar. Privata villaägare samt balkong/altankunder över hela Stockholm har nu en roligare och mer varierad trädgård.

Fokus på rådgivning/design/projektering och inte minst Visualisering ökar stadigt och blir ett allt större fokus, kul, utmanande och stimulerade!

Det finns så klart mycket mer att berätta om Tengwalls och dess historia men detta är grunden för starten och även fortsättningen på 2010 talet! Utmanande, kul och hela tiden med ett stort fokus på att kunden alltid blir nöjd.

Vi arbetar nu i Malmö samt Stockholmsområdet med kunden i fokus!

 

Niclas Tengwall
Grundare och VD